2021-09-07

Polskieradio
Det visade en viss förändring. "Bernatowicz om den kontroversiella utställningen" Political Art ".

Denna utställning visade något mycket viktigt, en viss förändring som har ägt rum i samtidskonst under de senaste decennierna, säger Piotr Bernatowicz, konsthistoriker, chef för Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle i Warszawa på polska Radio 24.I över en vecka har utställningen "Politisk konst" visats på Center for Contemporary Art på Ujazdowski Castle.

Utställningens huvudidé är att presentera konstnärernas verk som i sitt arbete hänvisar till viktiga sociala och politiska frågor, främst frågan om kreativ frihet och nya hot mot dess genomförande. Ur detta perspektiv talar de på uppdrag av de samhällen för vilka yttrandefrihet och skapelsefrihet utgör grunden för en gemensam identitet. Verken som visas upp inkluderar verk av den svenska konstnären Dan Park, som dömts för att ha hetsat till rashat. Därför protesterade man vid CCA: s högkvarter. Utställningen kritiserades i många artiklar av Gazeta Wyborcza.

- När icke-konstcirklar protesterar, där konstnärer bryter mot vissa tabun, går över vissa gränser och rör saker som är viktiga för människor som inte är relaterade till konst, då är situationen normal ur samtidskonstens perspektiv. Eftersom vi upplever denna kollision mellan den konstnärliga och den religiösa sfären har vi sett den många gånger i konsten på 1900 -talet. Detta motiv för överträdelse, korsning är inskrivet i den samtidiga konstens genetiska kod - noterade konsthistorikern.

Indignationen kommer inte från kretsar av människor som inte är bekanta med samtidskonst, utan just från den kulturella eliten som stöder mycket kontroversiella konstnärliga, obscena och ikonoklastiska projekt med sina texter och deklarationer, och å andra sidan verkar det som att varje överträdelse vore välkommen . Det visar sig dock att det finns områden som inte får korsas, det finns tabun för denna konstnärliga miljö. Egentligen är museer och konstgallerier inte längre platser där du faktiskt kan testa allt - olika ämnen - sammanfattade sändningens gäst. Mer i videon.